STARTPAGINA (WEGWIJZER) DEMENTIE IN

OIRSCHOT - SPOORDONK - OOST/WEST/MIDDELBEERS

Voor mensen met dementie is het belangrijk om zoveel mogelijk mee te kunnen blijven doen in de samenleving – dat ze ondanks hun aandoening kunnen blijven participeren in onze gemeente en zinvolle daginvulling kunnen vinden. Maar hoe organiseer en faciliteer je dit als samenleving en als gemeente? Daar willen we graag wat aan doen. De eerste stap is 'informeren' en dat doen we via deze startpagina.

Alzheimer Nederland is een landelijke organisatie. Hier vindt u alle algemene informatie over dementie; van onderzoek tot voorlichting, van belangenbehartiging tot ondersteuningen, ondersteund door een groot vrijwilligersnetwerk; ruim 3500 mensen!

Vergeetachtingheid of dementie? Voor een diagnose dementie, raadpleeg uw huisarts!

NA de diagnose dementie is de zorgtrajectbeleider (casemanager) uw centrale contactpersoon, uw vaste aanspreekpunt . De zorgtrajectbegeleider is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. De zorgtrajectbegeleider helpt om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. Een zorgtrajectbegeleider denkt mee, informeert, adviseert en  begeleidt. Het centrale telefoonnummer voor onze gemeente is 06 - 43839973

Het alzheimer café is Iedere vierde woensdag van de maand het trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden uit de gemeente Oirschot, Best en Son & Breugel. Deze bijeenkomsten zijn gratis en aanmelden is niet nodig. De zaal opent om 19.00 uur, het programma start om 19.30 tot 21.00 uur. Locatie: Partycentrum ’t Zand, Bestseweg 52, Oirschot.

Voorlichting en training 'Goed omgaan met dementie' verzorgen we in samenwerking met Alzheimer Nederland en de Gemeente Oirschot. Deze voorlichting is bestemd voor iedereen die in contact komt met iemand met dementie; dat kan een familielid zijn, een buurman of een andere dorpsgenoot, tijdens je werk, in de winkel, op straat, op een terrasje, in de bus et cetera. Meer informatie voor een training in de Gemeente Oirschot: tel. 06 50 204 200 (graag een App-je). Deze training duurt max. 2,5 uur en is kosteloos.

Je kan ook een online training doen; ruim 580.000 mensen gingen je al voor!

WIJzer Oirschot is de voordeur voor alle vragen over WMO, wonen, welzijn en zorg in Oirschot. Ze organiseren en ondersteunen veel activiteiten. Dat doen ze niet alleen. Dat doen ze samen met vrijwilligers en andere organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Bijvoorbeeld met de 'dorpsondersteuner'  , dat is een buurtgenoot die samen met jou zoekt naar hulp in de kring van mensen die dicht bij je wonen. Lees hier verder ...

 

De Dementiebril is een Virtual Reality simulatietraining, een 360 graden simulatiefilm. De film laat je in de huid van iemand met dementie kruipen.

Zo is het mogelijk zelf te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. Heeft u interesse? U kunt zich aanmelden bij de telefoniste van JorisZorg. Bereikbaar van ma t/m vr van 8.30 uur tot 16.45 uur via telefoonnummer 0499 572124. Zij kijkt met u welk tijdstip beschikbaar is. Reken op ongeveer 1 uur.

Dementievriendelijk Oirschot:

Op facebook hebben we een groep waar gezamenlijke activiteiten op worden gedeeld, zoals prachtige wandelingen in de natuur ...

Binnenkort hebben we een eigen een kookstudio in onze gemeente voor en door mensen met dementie en geïnteresseerde lekkerbekken. In Oirschot zal dat plaatsvinden in 't Bint. We zijn op zoek naar geschikte locaties in de Beerzen en in Spoordonk, alsmede 2 vrijwilligers die, samen met Bas Luiting (initiatiefnemer), deze kar willen gaan trekken. Wordt vervolgd ...

Dit zijn de 10 belangrijkste signalen van dementie

Dit zijn de hartenkreten van mensen met dementie!