Een dementievriendelijke kookclub in Oirschot

 

Samen koken en samen eten zijn ook prachtige momenten voor mensen met dementie!

 

In onze streekwinkel ’t Bint (Aan de Oirschotse Markt) is een open keuken aanwezig waar regelmatig door vrijwilligers een warme maaltijd wordt bereid voor oudere dorpsgenoten die normaliter alleen thuis eten en of niet in staat zijn zelf een maaltijd te maken.

Medio mei 2023 kwam ik met het voorstel om in ’t Bint een kookstudio voor mensen met (beginnende) dementie te starten.

 

Het doel hiervan is om deze mensen op een fijne manier weer te betrekken bij een bekende activiteit en om voor de eventuele mantelzorger even een vrij moment te creëren. We starten om 16:00 uur in een open keuken, in de gezellige streekwinkel waar o.a. mensen hun duurzame boodschappen komen doen. Op deze wijze heeft onze groep contact met de buitenwereld en na sluitingstijd van de winkel (vanaf 17:00 uur) is onze privacy gegarandeerd voor privé-gesprekken. 

 

Dit idee past prima in de missie van ’t Bint: het verbinden van mensen in Oirschot. De groep is klein, maximaal 7 personen in wisselende bezetting. Ik word geholpen door één van de andere kookvrijwilligers die net als ik, een affiniteit hebben met de ziekte dementie en kwetsbare mensen.

 

De kooksessies zijn geweldig; de deelnemers belonen zich met negens en tienen voor hun eigen kookprestaties! Deze activiteit is een onderdeel van het platform dementievriendelijk Oirschot

 

Met ingang van 1 februari 2024 heeft Liesbeth Verbeek mijn activiteiten bij deze kookclub overgenomen i.v.m. mijn revalidatieproces.

 

Een greep uit mijn menukaart bij de dementie vriendelijke kookclub:

 

Indonesië:

  • soto > Indonesische kippensoep
  • nasi goreng + gebakken ei + 2 stokjes kipsaté + pindasaus + kroepoek + rauwkost
  • bami goreng + gebakken ei + 2 stokjes kipsaté + pindasaus + kroepoek + rauwkost
  • gado gado > geblancheerde groente + lontong (gebroken witte kleefrijst) + pindasaus + kroepoek [vegetarisch]
  • omelet gevuld met gekruid gehakt met lontong en daggroente
  • rijsttafels op aanvraag

 

Portugal:

  • pastel de nata

 

Italië: 

  • klassieke tomatensoep, vegetarisch
  • pasta met Italiaanse kaas, tomaat, champignons, groente en rauwkost [vegetarisch]
  • pasta met Italiaanse kaas, gehakt / tomatensaus en rauwkost
  • pasta carbonara met spekreepjes / ei / Parmezaanse kaas en rauwkost
  • risotto (rijstspecialiteit uit het noorden van Italië), vegetarisch (optioneel met spekjes)

 

België / Frankrijk:

 

  • Soupe à l'Oignon (uiensoep) met kaas en stokbroodje, vegetarisch
  • Cock au vin (kipdelicatesse) met krieltjes en groente 
  • luxe (rauwkost)salade met gerookte kip / dressing en mini stokbroodje met kruidenboter
  • Boeuf Bourguignon (runderstoof / prei, wortel met pommes blanc en sperziebonen) 
  • ratatouille > verse tomaat, courgette, aubergine, ui, kruiden en knoflook met stokbrood en roomboter [vegetarisch]
  • tarte tatin
  • hartige bladerdeeg snacks, met roomboter + chorizo, ansjovis, div franse kazen

 

Spanje:

  • soep > gazpacho (tomaten -  groentesoep), vegetarisch
  • soep > salmojero (tomaten en brood, dikke soep), vegetarisch
  • Madrileense ovenschotel met kip, spek, chorizo, veel groente (+ stokbrood - rijst - aardappel - pasta) > (*)
  • ratatouille > chorizo, verse tomaat, courgette, aubergine, ui, kruiden en knoflook met stokbrood en roomboter, vegetarisch
  • paella > gesmoord rijst met kip, vis, chorizo, tomaat, paprika etc etc 
  • pincho’s > alles wat op een stokje kan! in ieder geval geroosterde stukjes vlees aan ’n stokje 

 

Suriname:

  • roti masala met kip (aardappel / groente ) en noten
  • kip ketjap met rijst en groente

 

India / Thailand:

  • groene groentencurry, vegetarisch of met kip
  • rode groentencurry, vegetarisch of met kip
  • gele groentencurry, vegetarisch of met kip
  • geroosterde kip garam masala / tandoori met gebakken rijst en groente (*)
  • dimsum, alle uitvoeringen

 

Marokko:

  • couscous met groenten en kip
  • couscous met groenten, vegetarisch
  • couscous met groenten en spek 

 

Nederland:

  • tomatensoep met daggroente (bijv. courgette), vegetarisch (optioneel met balletjes)
  • kippensoep, goed gevuld
  • groentesoep vegetarisch (optioneel met balletjes)
  • runderstoof ,+ daggroente + aardappel
  • kippenpoot (drumstick) + daggroente + aardappel
  • blinde vink (varkensvlees) + daggroente + aardappel
  • Dorade / Zeebaars in saus + daggroente + aardappel 
  • (varkens) worst + stamppot + appelmoes
  • (runder) worst + stamppot + appelmoes
  • (kip) worst + stamppot + appelmoes
  • kapucijners met spek, gehakt, groente en appelmoes (optioneel met chorizo) + rauwkost 
  • Holtkamp kaasvlinders
  • Holtkamps garnalenkroketten / bitterballen
  • Holtkamps klase kalfsvleeskroketten / bitterballen
  • Brabantse rundvleeskroketten / bitterballen

Maak jouw eigen website met JouwWeb